Czy w okresie zimowym pracownik może liczyć na posiłki profilaktyczne?

Czy w okresie zimowym pracownik może liczyć na posiłki profilaktyczne?

W Polsce istnieją pewne regulacje, które nakazują pracodawcy udostępnianie ich pracownikom tak zwanych posiłków profilaktycznych oraz oczywiście napojów. Jak sytuacja ta wygląda w praktyce i to w dodatku zimą?

Co mówi Kodeks pracy o posiłkach dla pracowników?

Przede wszystkim pracodawca musi uzmysłowić sobie, że polski kodeks pracy zwraca szczególną uwagę na okres od 1 listopada do 31 marca. W tym czasie pracownicy, którzy wykonują swoje obowiązki na otwartej przestrzeni, muszą otrzymać posiłek. Co ciekawe powinno to być ciepłe danie, które ma nie mniej kalorii niż tysiąc. Jednak nie na tym koniec, gdyż przepisy mówią również o tym, że zatrudniona osoba musi spalać konkretną ilość kalorii podczas wykonywanej przez siebie pracy. Tym samym nie każdy pracownik zakwalifikuje się do otrzymania posiłku. W przypadku kobiet mowa tutaj o 1000 kcal, a jeśli chodzi o mężczyzn to co najmniej 1500 kcal. Jak widać, zaliczyć można jedynie osoby pracujące fizycznie i do tego w ciężkich warunkach. Niestety okazuje się, że ten przepis jest znacznie rzadziej stosowany, niż choćby zapewnienie odpowiedniej ilości płynów pracownikom latem.

Jak w praktyce wyglądają posiłki dla pracowników?

Trzeba przyznać, że pracodawca, który nie przestrzega przepisów kodeksu pracy, naraża się na spore ryzyko. Dlatego też często po jakiś interwencjach ze strony osób zatrudnionych, posiłki zostają wprowadzone. Jednak coraz częściej wiąże się to również ze sporymi naciągnięciami. Wielu pracodawców, zamiast zapewniać osobom, które zatrudniają w swojej firmie ciepły posiłek, daje im po prostu produkty, z których mają oni sami wykonać swój posiłek. Oczywiście oprócz tego muszą mieć dostęp do miejsca, w który mogą one być przygotowane. Co również ważne kodeks pracy przewiduje, że posiłki profilaktyczne muszą być wydawane po około 3 godzinach od rozpoczęcia wykonywania obowiązków. Istnieje szczegółowy zapis związany z tym, co powinno znaleźć się obowiązkowo w takich daniach. Konieczne jest przestrzeganie tych zasad.

Zobacz: http://www.edenred.pl/pl/karty-na-posilki-profilaktyczne

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz